Postzegels van rivierkreeft en zeeprik (uit onderzoek ‘Vissenmonitoring’)

Het meerjarig onderzoek ‘Vissenmonitoring’ blijft jaarlijks bijzondere vruchten afwerpen. In 2021 is in het sinds 2013 gemonitorde onderzoeksgebied voor het eerst een vrouwelijk Zuiderzeekrabbetje ontdekt (Rhithropanopeus harrisii).  De vorige drie exemplaren waren mannetjes!

In 1918 en 1945 zijn de laatste Leidse Langneussteurgarnalen (Palaemon longirostris) in de collectie van het toenmalige Natuurhistorisch Museum opgenomen. In 2021 kunnen daaraan twee nieuwe exemplaren toegevoegd worden, die ontdekt zijn dankzij de bijzondere telmethode ‘snorkelmonitoring’, in de Binnenoostsingel. Deze garnaal is een indicatorsoort voor brak water, net als het Zuiderzeekrabbetje. De enige echt nieuwe vissoort voor Leiden werd in de nacht van 1 juni gespot tijdens het zaklampvissen: de Kaakloze lamprei ofwel de Zeeprik (Petromyzon marinus).

Vanwege de invloedrijke status die de Ameri-kaanse rivierkreeft (foto met nakomelingen zie hiernaast) op het vissenmonitoringsonderzoek heeft, is de meest herkenbare van deze invasieve exoten, ‘Rode Sjakie’ (Procambarus clarkii), vereeuwigd op zijn eigen postzegel. De in Nederland geldige postzegel met waarde ‘1’ is te bestellen via de postzegelpagina. Als u vindt dat deze fietspadkreeft al genoeg in het nieuws is geweest, kunt u ook de unieke Leidse zeeprik Alf bestellen om op een (kerst-)kaart of enveloppe te plakken! Het dier is zo genoemd vanwege zijn rimpelige neus, die lijkt op het gelijknamige wezen uit de jaren ’80 Tv-show.

Langneussteurgarnaal Inge is jammer genoeg niet op een postzegel te vangen, omdat ze zo klein en grotendeels doorzichtig is! Wel krijgt ze, net als de andere nieuwe soorten, een eigen educatieve zoutkistplaat in 2022. Zoals u wellicht weet staan er zo’n 23 ‘vissenkisten’ met strooizout op de bruggen in de Havenwijk. In het Singelpark komen er volgend jaar nog 8 bij, in de vorm van een witvis-, roofvis- en exotenkwartet. In de rest van Leiden worden in overleg met wijkverenigingen en actieve bewoners de zoutkistenroute uitgebreid voorzien van lokale informatie.


Draagt u onze informatieve projecten en de blauwgroene stadsnatuur een warm hart toe? Dan kunt u het onderzoek behalve via de postzegels ook ondersteunen op de donatiepagina. Het verzilveren van een VVV-cadeaukaart behoort daar tot een van de mogelijkheden om uw gift over te maken. We werken graag met u aan een gezamenlijke vis(s)ie, voor jong en oud!

(foto’s: onderwaterinleiden.nl)

PS. Heeft u de meest recente kleurplaat van ‘Onder Water in Leiden’ al gezien? Daarop is Inge wél (als lijntekening) uitgetekend, door onze illustratrice Lisa Poot van BoostCartoon.