Paddenpatrouille zoekt nieuwe leden

De Paddenpatrouille van KNNV Leiden gaat in februari weer aan de slag. Dan zijn de salamanders waarschijnlijk al op trek en worden de eerste mannetjespadden wakker. De kleine watersalamander hoeft meestal maar een paar honderd meter te lopen, maar de gewone pad legt rustig meer dan een kilometer af naar het water waar hij of zij zelf uit het ei is gekomen. Dan kan er dus heel wat misgaan onderweg.

Het gaat niet goed met de amfibieën: wereldwijd, in Nederland en ook in Leiden gaan de populaties hard achteruit. We zetten dus alle zeilen bij en zijn ook in overleg met de gemeente en het hoogheemraadschap om de omstandigheden voor amfibieën te verbeteren.

In februari zijn er instructieavonden, als het kan live en indien nodig ook online. Vervolgens gaan we, meestal in tweetallen, met fluorescerende hesjes en zaklampen op pad vanaf zonsondergang. Het is de bedoeling dat iedereen ongeveer eens per week op patrouille gaat; als het koud is, ga je toch altijd even op je locatie kijken en als het lekker paddenweer is ben je uren bezig. Soms loop je voor niets te kleumen, soms haal je handenvol amfibieën net op tijd van het fietspad. In het verslag van afgelopen voorjaar (zie “Amfibieën redden in Leiden”, in Bladgroen mei 2020, bladzijde 9 e.v.) kun je meer lezen over het werk en de locaties.

Nieuwe paddenredders zijn meer dan welkom!
Aanmelding en informatie bij Corinna Vermeulen, klik hier, 071-523 18 66.